Jak správně tapetovat

Jak správně tapetovat




Obecně lze říci, že pro začátečníky, kteří dosud netapetovali, je mnohem snazší nalepit vliesovou tapetu. Zřejmě vás bude zajímat proč. Odpověď je jednoduchá, zatímco papírové tapety je třeba nechat provlhnout a manipulovat potom s mokrou tapetou, vliesové tapety lepíte suché na lepidlem potřenou zeď, což je mnohem jednodušší a rychlejší. Vliesové tapety jsou mnohem odolnější, mají delší životnost a je jednodušší je nalepit bez vzduchových bublinek, boulí či nevzhledných mezer.

Pokud se však chcete pustit do lepení papírových tapet, stačí dodržet pět základních zásad a i papírové tapety budou vypadat na vaší zdi skvěle.

  1. Odstraňte staré tapety

Zbytky starých tapet nebo celoplošně otapetované zdi mají jiné vlastnosti než samotná zeď. Mohou schnout pomaleji nebo naopak rychleji než tapeta, což může způsobit pnutí tapety.

  1. Žádný průvan

Při lepení papírových tapet je třeba zamezit cirkulaci vzduchu v místnosti, zavřete proto všechna okna i dveře. Omezí se tím vznik bublin pod tapetou, které je třeba potom vyhlazovat.

  1. Netopte

Topení a změny teplot v místnosti mají rovněž vliv na kvalitu nalepené tapety. Pokud topíte, tapeta schne rychleji než podklad a potom vznikají mezi jednotlivými pásy tapety mezery a tapeta nedrží.

  1. Zajistěte dostatečné promočení tapety

Mezi ověřené fakty patří rozšiřování tapety při natření lepidlem. Šířka tapetového pásu vzroste cca o centimetr a s tím je třeba počítat. Stejně tak myslete na to, že není dobré nechat provlhat tapetu déle nebo naopak tento proces příliš zkrátit. Vhodný čas pro máčení tapety se pohybuje v rozmezí 8-12 minut. Při překročení tohoto času a nadbytečného promáčení tapety dochází k tomu, že lepidlo na stěně schne rychleji než lepidlo na tapetě. Tapeta se nevrací do původní velikosti a dochází k pnutí mezi tapetou a stěnou.

  1. Tapetujte od kraje ke kraji

Chcete-li tapetovat kvalitními tapetami, navštivte internetový obchod Tapeta-dekorace.cz a vyberte si podle vašeho vkusu.




Přidat komentář k článku

Your email address will not be published.


*