Porovnání indukční a sklokeramické desky
Sklokeramická a indukční deska jsou na první pohled hodně podobné kuchyňské spotřebiče. Každý však pracuje na trochu odlišném principu, který je v rámci budoucího používání hodně zásadní. Jde především o způsob ohřívání pokrmů, potažmo využívání konkrétního nádobí. Jestliže chcete mít jasno, který ze spotřebičů je pro vás ten lepší, začtěte se do následujících řádků.
Sklokeramická deska
Pakliže se nejprve zaměříme na klady sklokeramických desek, je jich hned několik. Určitě jsou značným pokrokem oproti litinovým plotýnkám. Nabízí vysoký výkon, řadu přidružených funkcí a snadno se udržují. Pakliže je porovnáme právě s indukčními deskami, je zapotřebí zmínit se i o nižší pořizovací ceně.
Na druhou stranu v přímém srovnání s popisovaným konkurentem ztrácí primárně na vyšší spotřebě elektřiny. Je to do jisté míry vlivem úniku zbytkového tepla. Připravit se musíte také na delší dobu vaření.
Indukční desky
Vsadit však můžete na trochu odlišný způsob přípravy jídla, k němuž si mimo jiné budete muset pořídit možná i pár nových kousků nádobí. Tento požadavek může představovat zásadní nevýhodu. Když už jsme už těch negativních vlastností, zmíníme se také o trochu větší hlučnosti oproti sklokeramické desce, a hlavně vyšší pořizovací ceně. Jenže, právě cena je v tomto případě vykoupena skutečně velkou řadou pozitivních vlastností.
Je to bezpochyby vyšší výkon oproti sklokeramické desce, z čehož plyne i rychlejší vaření. Na desce se ohřívá pouze plocha konkrétního nádobí, nikoliv celá plotýnka. Indukční deska zároveň nabízí bezpečnější provoz. Ani zde nebudete ochuzeni o velice snadno a nenáročnou údržbu v kombinaci s řadou pokročilých funkcí usnadňujících přípravu pokrmů. V neposlední řadě nesmíme zapomínat ani na moderní vzhled. Mnohé indukční desky totiž nabývají i atypických tvarů a tak se hodí do nadčasových kuchyní.
Přidat komentář k článku