Naučte se péct zdravě
Spojení slov zdravé pečení budí v mnohých z nás rozpaky. A není se čemu divit. Málokdo si totiž dokáže představit, že by se pečení mohlo v nějaké pozitivní podobě pojit se zdravým životním stylem. I když nejde o stoprocentní poměr, jde to. Důležité je naučit se pár zásadních pravidel, která spočívají především v používání vhodných ingrediencí. Ty totiž mohou danou laskominu výrazně odlehčit.
Méně cukru je naprostý základ
Pokud chcete, aby vaše pečení bylo alespoň trochu zdravé, vypusťte z něho většinu cukru. Ano, pečení je spojeno primárně se sladkostí, ale klasický cukr není zrovna nejlepší volbou. Existuje však spousta ostatních přísad, jimiž můžete udělat konkrétní dezert zajímavý a lahodný.
Základem zdravého pečení je bezpochyby vláknina. S pomocí ní totiž docílíte snížení glykemického indexu. Zapomeňte tedy na klasickou mouku a dejte raději zelenou celozrnným náhražkám. Experimentovat můžete s řadou složek. Typickým příkladem jsou luštěniny, ovesné vločky a cereálie.
Pokud má být pečení zdravé, neměly by v něm chybět ani bílkoviny. Ideální variantou jsou přírodní bílkoviny, jak jinak. Pokud jde o tuky, těch klasických se snažte také v maximální možné míře zbavit. Běžné tuky vám nic nepřinesou, možná tak nepříjemnou nadváhu. Zaměřit byste se měli spíše na semínka, avokádo, zakysanou smetanu a jogurt. Tím vším zdravé pečení jenom podpoříte.
Zdravé pečení s mírou
Nakonec je třeba vypíchnout jedno známé pravidlo. Pokud se rozhodnete pro zdravé pečení, věnujte se mu s mírou, respektive používejte výše prezentované ingredience v optimálním poměru. Nic se nemá přehánět. Přespříliš zdravých ingrediencí může totiž vést k nežádoucí chuti výsledného pokrmu. A pečení by mělo být přece jenom spojeno s lahodností a dokonalostí. Když se naučíte péct zdravěji, možná si budete moci sem tam dopřát o nějaký ten zákusek navíc.
Přidat komentář k článku