Jak správně postupovat při přípravě domácí lahodné kávy

Jak správně postupovat při přípravě domácí lahodné kávy



Metod, kterými lze připravit kvalitní kávu, je opravdu celá řada. Stejně jako způsobů přípravy kávy, které si můžete oblíbit. Existuje však několik zásad, které je nutno dodržet v každém případě, chcete-li ze své kávy vytěžit opravdu maximum.

Používejte vždy čerstvou kávu

Způsobů, jak připravit kávu, aniž byste přišli o její aroma a ztratili cokoliv z její chuti, je celá řada. Zcela rozvinout skrytou vůni a chuť může jen káva, která je čerstvě namletá. Pokud byste tedy rádi pili pouze kvalitní kávu, kupujte raději celá zrna a kávu doma melte. Ideální je mletí kávy bezprostředně před její přípravou. Pozornost je nutné věnovat také stupni jejího namletí. V závislosti na něm se totiž mění ideální využití kávy. Hrubě mletou kávu můžete využít například k přípravě nápoje v konvičce frenchpress. Středně jemné mletí je vhodné pro kávu připravovanou v automatickém kávovaru anebo ruční spařením. Extrémně jemně mletá káva se hodí pro výrobu nápoje v džezvě anebo pro přípravu klasického espressa.

Nepodceňujte čistotu

Aby měla vaše káva vždy možnost ukázat to nejlepší, co se v ní ukrývá, udržujte všechny nástroje, které k její přípravě používáte, v čistotě. Buďte při tom opravdu pečliví, protože jak konvička, tak filtry, kartáčky a dalších komponenty kávovaru mohou obsahovat stopy zbytků kávového tuku, které poté mají vliv na nahořklou chuť vaší kávy. Ani nemluvě o tom, že zbytky kávy, které se usadily v tenkých hadičkách espresovače mohou plesnivět a tím zcela zničit jakékoliv aroma.

Nahřívejte a ohřívejte

Abyste si kávu opravdu skvěle vychutnali, šálek či sklenici před naplněním nahřejte. Ideálně pomocí horké vody. Aroma kávy se bude moci snadno rozvinout a vy si užijete to nejlepší, co jste schopni doma připravit. Při otázce, jak připravit kávu, se často dostanete do bodu, kdy budete přemýšlet, zda je vhodné vychlazenou kávu znovu ohřát. Raději to nedělejte, nestálo by to za to. I studenou kávu však můžete ještě zkonzumovat. Uděláte z ní skvělou ledovou kávu anebo dokonce mrazivé frappé. Při přípravě kávy také dodržujte její optimální dávkování. Jestlise tímto nechcete zabývat, zkuste již předem plněné tchibo kapsle, které obsahují vhodné množství kávy pro konkrétní nápoj. V tchibo kapslích najdete skvělou kávu nejen pro přípravu espressa, ale také cappuccina, café latté anebo výborné horké čokolády.




Přidat komentář k článku

Your email address will not be published.


*