Chystáte se zazimovat chatu? Zkontrolujte si pár důležitých věcí

Chystáte se zazimovat chatu? Zkontrolujte si pár důležitých věcí



Každý majitel chaty si jistě rád užívá poklidná slunná léta v tomto rekreačním příbytku. Když však začne nastupovat chladnější počasí, je nejvyšší čas připravit se na zimu. A to není jenom tak. Rozhodně nestačí zavřít okna, zamknout dveře a odjet na celou zimu pryč. Každý takový objekt si žádá odpovídající zazimování, a to platí dvojnásob v okamžiku, kdy ho nebudete v nadcházejících týdnech až měsících navštěvovat.

Čím byste měli začít?

Vzhledem k tomu, že chatu nebudete celou zimu vytápět, zaměřte se v první řadě na vodu. Snažte se ji vypustit ze všech důležitých míst. V tomto případě hovoříme primárně o potrubí. Pokud máte možnost přitápět, v topné soustavě vodu nechte, avšak za předpokladu, že nastavíte na termostatu spínání kolem sedmi až deseti stupňů. Nesmí totiž dojít k zamrznutí, které může mít destruktivní závěry.

Následně odpojte všechny domácí spotřebiče. Lednici, kterou již nebudete přes zimu používat důkladně vyčistěte. Snažte se zabezpečit také vše, co může na chatě chytnout a hořet. Pokud máte nějaké zabezpečí proti zlodějům, aplikujte ho. I přesto si všechny cennosti odvezte domů.

Nezapomínejte na vnější zazimování chaty

Zkontrolovat musíte také některé venkovní části chaty před finálním zazimováním. Typickým příkladem je zkontrolování a vyvezení septiku. Vypusťte i všechny vnější odtoky, v nichž může zůstat voda. Nezapomeňte ani na vyčištění okapů a žlabů, kde by se vlivem nepořádku mohla držet voda a tím pádem by došlo k degradaci okapů. Zaměřte se také na střechu, do níž by nemělo za žádných okolností téct. Zároveň zabezpečte věci, které by mohl odnést silný vítr. Pokud narazíte na nějaký otvor do chaty, zadělejte ho, popřípadě ho zabezpečte, aby se vám do chaty přes zimu nenastěhovali čtyřnozí návštěvníci. Když tohle všechno provedete, můžete na zimu s klidným srdcem opustit svoji milovanou chatu.




Přidat komentář k článku

Your email address will not be published.


*