Jak pečovat o nově vysazené rostliny

Jak pečovat o nově vysazené rostlinyrawpixel / Pixabay" />




Největší riziko zvadnutí rostlin je vždy po jejich přesazení. Proto je vhodné jim tehdy věnovat dostatečnou a správnou péči. Tu potřebují také v době, kdy začínají klíčit od semínek. Pojďte se podívat, jak pro vaše pokojové i zahradní rostliny vytvořit ty nejlepší podmínky pro náročná období přesazení a růstu. Ačkoliv každý druh má trošku jiné nároky a potřeby, tato universální pravidla platí ve většině případů.

Více tepla

V době, kdy jsou rostliny citlivější, je dobré, aby byly nějaký čas v teple. Uprostřed léta není co řešit, ale na jaře a na podzim jim můžete postavit provizorní pařeniště. Stejně tak, pokud necháváte semínka klíčit, je téměř nezbytné je překrýt igelitem s malými otvory. Dalším efektem krom vyšší teploty je i zvýšení vlhkosti, což je rovněž velmi důležité. Z tohoto důvodu také není doporučované semínka zahřívat na topení – velice rychle by vyschla.

Správné množství vody

Velké a dobře zakořeněné rostliny si poradí bez obtíží s krátkodobě suchou půdou i s chvilkovým přebytkem vláhy. Při klíčení či po přesazení se však může stát, že nedostatek vody bude pro rostlinu nepřekonatelným problémem a přelití ji zase může vyplavit a narušit proces zakořenění. Proto dbejte s ohledem na potřeby konkrétního zasazeného druhu na to, aby byla půda dostatečně vlhká, ale ne podmáčená.

Dobrá půda

Volba vhodné půdy vzhledem k tomu, jakou rostlinu pěstujete, je velice důležitá. Každý druh vyžaduje jiný typ zeminy, ale všeobecně platí, že dostatek živin je základ. U nově zasazených rostlinek nebo těch, které jsme nově přesadili, může dobrá půda výrazně zvýšit šance na jejich zakořenění a ujmutí se. Ideální je zakoupit přímo specializovanou zeminu nebo hnojiva určená pro daný typ rostliny. Existují však i domácí recepty, jak zvýšit živiny v půdě – příkladem jsou vývary z brambor, vajec a rýže, kávová sedlina, občasně i zbytky minerálky, pro venkovní rostliny pak posekaná tráva nebo klasický koňský hnůj.




Přidat komentář k článku

Your email address will not be published.


*