Výhody a nevýhody mikrovlnky

Výhody a nevýhody mikrovlnky



Mikrovlnka neboli mikrovlnná trouba byla po mnoho let jakýmsi symbolem pohodlného kuchyňského pomocníka. Její rozmach před několika lety souvisel zejména se změnou životního stylu, kdy lidé přestali mít čas na složité vaření. Mikrovlnka jim v sobě přinesla řadu možností na snadnou a rychlou přípravu jídla. Na druhé straně se ale stále objevují také informace o tom, že mikrovlnka škodí našemu zdraví. Co tedy je a není pravda?

Rychlost a komfort

Jednou z hlavních výhod mikrovlnné trouby je zcela jistě její multifunkčnost. Kromě klasického ohřívání totiž nabízí i mnoho dalších funkcí, které při přípravě pokrmů oceníte, například rozmrazování, grilování, pečení či smažení. Zdaleka už tak neplatí, že mikrovlnku využijte pouze pro ohřátí oběda, který vám zbyl z předešlého dne. Navíc vše, tedy ohřívání, vaření, pečení či rozmrazování, v mikrovlnce probíhá mnohem rychleji než při klasickém postupu, v řádu několika málo sekund či minut.

Odlišná chuť pokrmů

Mikrovlnná trouba funguje na principu elektromagnetického vlnění, tento typ ohřevu ale má vliv na výslednou chuť pokrmu. Obecně řečeno jídlo chutná trochu jinak, než pokud bychom ho připravili na sporáku či v troubě. Důvodem je skutečnost, že z jídla postupně mizí voda, pokud tedy ohřev přeženete, je jídlo suché, není šťavnaté, ale zároveň na povrchu nedojde k jeho zapečení, jako je tomu při klasickém vaření či pečení. To je také důvodem, proč například při pečení kuřete pouze v mikrovlnné troubě nikdy nedocílíte toho, aby mělo křupavou kůrku.

Nutriční hodnota potravin a vitamíny

Mnoho lidí i dnes mikrovlnku odmítá používat toho důvodu, že se obává toho, že mikrovlnné záření v potravinách ničí vitamíny. Nejnovější studie, které ale například s ohledem na úbytek vitamínu C či vitamínů skupiny B, byly provedeny, neprokázaly žádné rozdíly v úbytku při vaření zeleniny v mikrovlnce a na sporáku. Stejných výsledků bylo dosaženo rovněž při pokusech souvisejících se změnou nutričních hodnot potravin, neprokázalo se tak, že by ohřívání v mikrovlnné troubě bylo z hlediska zdraví škodlivější než jiné způsoby tepelné úpravy potravin.




Přidat komentář k článku

Your email address will not be published.


*