Jak skládat potraviny v ledničce?

Jak skládat potraviny v ledničce?mohamed_hassan / Pixabay" />




Do lednice se uskladňují potraviny, aby vydržely čerstvé delší dobu. U některých má však chladné prostředí zcela opačný efekt a jiné se zase nehodí sem ukládat vůbec. Pojďte se podívat na to, jak nejlépe skládat do lednice jednotlivé potraviny, na jaké místo v ní patří, a také na to, jaké jídlo byste raději měli nechat uskladněné někde jinde.

Uskladnění s ohledem na podmínky

Možná jste si již někdy říkali, proč jsou všechny lednice konstruované podobně. Je to z toho důvodu, že každá potravina potřebuje jiné podmínky. Například ve spodních šuplících, kde se drží vlhkost, se uskladňuje většina ovoce a zeleniny, kterým tyto podmínky svědčí. Nemyjte je předem, kazili by se rychleji. Do regálů nad zeleninou a ovocem se pak hodí maso a ryby, protože se jedná o nejchladnější místo s poměrně stálou teplotou. Výše pak ukládejte mléčné výrobky a uzeninu – vždy je ale oddělte od sebe, ideálně dejte každé do jiného patra. Prostřední a vyšší regály s pevným dnem jsou ideální pro talíře a další jídlo, které není dobře uzavřené a mohlo by se vylít. Zadní části pater jsou také určené pro vejce. Ty rozhodně nepatří do dvířek, protože vyžadují stálou teplotu, která se nejméně mění v rozích lednice. Dveře si nechte pro nápoje, jako jsou limonády, lahve s vínem a pdobně. Jim střídání teplot vadí ze všech potravin nejméně.

Co do lednice nepatří?

Existují i potraviny, kterým dělá lépe, když jsou v menší zimě a v temnu, například ve spíži. Vystavovat by se nižším teplotám nemělo ovoce jako banány, citrusy, ananas a mango, ze zeleniny pak rajčata, paprika nebo melouny. Další věcí, která nepatří do lednice, jsou konzervy, paštiky a jiné potraviny, které jsou tímto způsobem baleny. Není nutní v lednici skladovat ani marmelády nebo domácí zavařené potraviny. Pokud chcete uchovat pečivo, dejte jej raději do mrazáku, kde zůstane čerstvé. V lednici velice rychle zvlhne a ztvrdne.




Přidat komentář k článku

Your email address will not be published.


*